JoomlaLock.com All4Share.net

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Θανος Πλευρης

Θανος Πλευρης

Website URL:

Πρώτο Θέμα 17.10.18 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

https://www.protothema.gr/blogs/thanos-pleuris/article/830325/i-ithiki-nomimopoiisi-tis-vias-kata-ton-astunomikon/

Η ΗΘΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η επίθεση στο Α.Τ. Ομόνοιας προκαλεί έντονη οργή σε όλον τον, λογικά, σκεπτόμενο κόσμο που παρακολουθεί ομάδες τρομοκρατών να επιτίθενται, με ανθρωποκτόνο σκοπό, εναντίον αστυνομικών. Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν μία απλή επίθεση, αλλά έγινε από ανθρώπους προετοιμασμένους να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους.

 
Η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατά καιρούς, έχει στηρίξει τις επονομαζόμενες «συλλογικότητες» και τις διάφορες δράσεις που συνδέονται με έκνομες δραστηριότητες στο όνομα του «αριστερού ακτιβισμού». Δε χρειάζεται να πάμε στο κάψιμο της Αθήνας το 2008, όπου ευθέως ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τις καταστροφές, αλλά αρκεί να παρακολουθήσουμε σειρά δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν μέχρι και στο σημείο να βλέπουν στην «17 Νοέμβρη» κάποιο ανθρώπινο ιδεώδες.

Προφανώς το χάιδεμα σε ομάδες αντιεξουσιαστών που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις δεν είναι ίδιο με τη στήριξη τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτή στο Α.Τ. Ομονοίας. Ωστόσο, είναι το προστάδιο, στο οποίο προσφέρεται από την πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μία νομιμοποίηση αντιδράσεων σε βάρος της αστυνομίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όπου βρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν υπονοούμενα ή μιλούν ευθέως σε βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία χαρακτηρίζουν, στην πιο ήπια μορφή της, ως ανεκπαίδευτη και στη πιο αυστηρή κριτική ως εν δυνάμει παρακράτος. Βέβαια όλοι τους με χαρά απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του Έλληνα Αστυνομικού που τους έχει παραδώσει η πολιτεία για φύλαξή τους.

 
Η βία επομένως εναντίον της αστυνομίας από τρομοκρατικές οργανώσεις έχει έρεισμά της την ηθική νομιμοποίηση που προσφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή. Ο λόγος είναι απλός, μεταξύ του Έλληνα Αστυνομικού και του κουκουλοφόρου που ρίχνει μολότοφ ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πιο κοντά στον δεύτερο γιατί, όπως είπε και κορυφαίο στέλεχός του, είναι τα «δικά μας παιδιά».
Δείτε Περισσότερα...

healthview Ιατρική Ποινική Ευθύνη

Ο Θάνος Πλεύρης για την ιατρική ποινική ευθύνη

 

Στην ιατρική ποινική ευθύνη αναφέρθηκε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης κατά την διάρκεια που 74ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής, Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας που ολοκληρώθηκε σήμερα. Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι  ιατρική πράξη νοείται η πράξη που έχει ως σκοπό, με την οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Σημειώνοντας ότι η ιατρική ευθύνη συνίσταται σε μια αντικειμενικά εσφαλμένη ενέργεια, που δημιουργεί μια απόκλιση από τη συνήθη πορεία των πραγμάτων και πιο συγκεκριμένα μια παράβαση των ιατρικών κανόνων.

Παράλληλα τόνισε ότι ευθύνη του ιατρού από αμέλεια κατά την άσκηση του επαγγέλματος του υπάρχει στις περιπτώσεις εκείνες που το σχετικό αποτέλεσμα οφείλεται σε παράβαση από τον ιατρό των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων της ιατρικής επιστήμης, για τους οποίους δεν μπορεί να γεννηθεί αμφισβήτηση και εφόσον η σχετική ενέργεια ή παράλειψή του δεν ήταν σύμφωνη με το αντικειμενικώς επιβαλλόμενο καθήκον επιμέλειας

Τα πεδία της  ιατρικής ευθύνης, ανέφερε, ότι είναι:

  • ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ευθύνη που σχετίζεται με παραβάσης του ΠΚ. Συνήθως έχουμε να κάνουμε με ανθρωποκτονία εξ αμέλειας (ΠΚ 302) ή σωματικές βλάβες εξ αμελείας (ΠΚ 308 επ.).
  • ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ευθύνη για αποζημίωση ως αδικοπραξία, ενοχική σχέση και Νόμο Προστασίας Καταναλωτών => ευθύνη και ΝΠ
  • ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ευθύνη για πειθαρχικά παραπτώματα του Ν. 3418/05 (ΚΙΔ)

Σε ότι αφορά τα ιατρικά λάθη διευκρίνισε ότι οφείλονται:

  • στο διαγνωστικό λάθος
  • στον πλημμελή προεγχειρητικό έλεγχο
  • στην εφαρμογή μη αναγνωρισμένης θεραπευτικής μεθόδου.
  • στο τεχνικό σφάλμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων
  • στη μη υποβολή σε ορθή επέμβαση
  • στην παράλειψη ιατρικής παρακολούθησης μετά το πέρας της επεμβάσεως

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην απόφαση του Αρείου Πάγου 1091/08, «ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη για σωματική βλάβη από αμέλεια ιατρού χειρουργού, ο οποίος, ενεργήσας χειρουργική επέμβαση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (σπονδυλοδεσία) δεν περιέλαβε σ αυτήν (σπονδυλοδεσία) εξ αρχής κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής όλους τους σπονδύλους που ενεφάνιζαν το πρόβλημα για τη θεραπεία του οποίου επέλεξε τη συγκεκριμένη επέμβαση, με αποτέλεσμα να προκληθεί παραλυσία των κάτω άκρων της ασθενούς, η οποία δεν αποκαταστάθηκε πλήρως ούτε με την δεύτερη επέμβαση στην οποία προέβη και κατά την οποία περιέλαβε στη σπονδυλοδεσία και τους λοιπούς σπονδύλους, ως άνω».

Εξάλλου με απόφαση του Αρείου Πάγου 424/2012 «για την καταδίκη για μη ενημέρωση δεν αρκεί να αποδειχθεί η παραβίαση του ιατρού του καθήκοντος ενημέρωσης, αλλά και ότι εάν ο ασθενής είχε ενημερωθεί δεν θα συναινούσε στην διενέργεια της ιατρικής πράξης λόγω της επικινδυνότητας αυτής», ενώ με την απόφαση ΑΠ 687/2013 «η παράλειψη ενημέρωσης συνιστά νόμιμο λόγο αποζημίωσης, εάν επέλθει βλάβη λόγω των επιπλοκών για τις οποίες ο ασθενής δεν ενημερώθηκε»

 

Δείτε Περισσότερα...
Subscribe to this RSS feed
Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.
Συνεχίζοντας την περιήγηση ή κάνοντας κλικ στην επιλογή "Αποδοχή" συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να προσαρμόσετε οι ίδιοι τις ρυθμίσεις cookies.